Toyota præsenterer elektrisk firehjulstrukket SUV i mellemklassen, og nyt bilmærke

Helt ny konceptbil kaldet Toyota bZ4x vil gå Beyond Zero

 

 

Toyota har på Shanghai Motor Show givet et første indblik i sin kommende fuldt elektriske, firehjulstrukne SUV i mellemklassen, der får navnet Toyota bZ4X. Toyota præsenterede samtidigt navnet på sit nye elbilsmærke, bZ, som er en forkortelse af "beyond Zero" der symboliserer Toyotas mål om ingen CO2 i hele bilens livscyklus samt, at man hos Toyota med bZ vil gå endnu videre, og realisere nye fordele for enkeltpersoner og for samfundet i bred forstand.

Toyota giver nu det første indblik i koncernens kommende, nye elbil – en firehjulstrukket SUV i mellemklassen med navnet Toyota bZ4X Concept – der samtidig bliver den første elbil i en større serie af kommende elbiler under Toyotas nye elbilsmærke, bZ.
bZ4X bliver mere end blot et fuldt elektrisk transportmiddel. Den byder også på komfort og masser af plads, så folk kan nyde tiden sammen, mens de rejser.

Toyota bZ4X Concept er bygget på Toyotas helt nye modulære platform, e-TNGA, der er udviklet særligt til elektriske biler. Platformen er særdeles fleksibel og let at tilpasse til en lang række af forskellige biltyper og bilstørrelser. En lang akselafstand og forholdsvis korte udhæng både for og bag på konceptbilen bidrager til en bemærkelsesværdig rummelig og åben kabine med benplads på bagsædet som i en luksuslimousine.

Rattet skiller sig ud

Rattet i Toyota bZ4X Concept skiller sig ud fra, hvad man har været vant til fra andre biler, og minder mest af alt om et flyrat. Toyota bZ4X Concept byder samtidig på verdens første kombination af det særligt udformede rat og såkaldt ”steer-by-wire”-teknik, også kendt fra fly, i en masseproduceret bil. Det er en teknologi, der giver føreren bedre kontrol over bilen, og som fjerner forstyrrelser i rattet fra fx ujævnheder i vejen eller i forbindelse med nedbremsning, da rattet ikke er mekanisk forbundet med hjulene. Rattets udformning bidrager desuden til, at føreren ikke behøver at løfte hænderne fra rattet for at dreje og gør køreoplevelsen endnu sjovere.

Samarbejde med Subaru

Toyotas elektriske konceptbil udmærker sig som en ægte SUV med god frihøjde og et intelligent firehjulstræksystem udviklet i samarbejde med Subaru med elmotorer placeret på både for- og bagakslerne. De to mærker har i fællesskab benyttet deres arv og store ekspertise til at udvikle et nyt system, der sørger for ægte off-road egenskaber til Toyota bZ4X Concept, og som samtidig højner sikkerheden og giver ro i sindet for føreren uanset vejens underlag.

Helt nyt elbilsmærke

Ved afsløringen af konceptbilen Toyota bZ4X Concept løfter Toyota samtidig også sløret for sit helt nye elbilsmærke, bZ. Toyota sigter mod i 2025 at have introduceret hele 15 nye elbiler – heriblandt syv dedikerede elbiler under Toyota bZ-brandet.
Den nye serie af elbiler fra Toyota vil give folk mulighed for uden problemer at skifte fra deres aktuelle bil og samtidig opdage alle de fordele, en fuldt elektrisk bil kan tilbyde. Det skal ske gennem en menneskelig fokuseret udvikling af elbilerne og ved at tilbyde mobilitet skræddersyet til folks reelle tilværelse.
Men fremtidens bZ-modeller fra Toyota går skridtet videre end kun at tilbyde emissionsfri kørsel.

Fire aspekter ved "beyond Zero"

Toyota har defineret fire aspekter ved begrebet "beyond Zero", hvor det første og vigtigste af de fire er "Du og miljøet". Det er ikke kun vigtigt at fokusere på den strøm, som man bruger til at oplade bZ-modellerne med, men også på, hvordan bilerne kan gøre nytte af både regenerativ og vedvarende energi som fx solenergi.

Det andet aspekt er "Du og din bil", der handler om, hvordan en elbil, som er bygget på en dedikeret elbilsplatform, kan gøre brug af de seneste teknologiske features og fremragende tilslutningsmuligheder for at sikre høj sikkerhed, ro i sindet og en sjov køreoplevelse.

Med det tredje aspekt, "Du og andre", skal man med "beyond Zero" begrebet være i stand til at skabe et rum, hvor man kan byde sine kære velkommen, slappe af sammen samt være med til at skabe nye oplevelser og endnu tættere relationer mellem mennesker.

Endelig handler det fjerde aspekt, "Du og samfundet", om den bredere indvirkning på samfundet, der gør verden et bedre sted at være for alle.

Den endelige produktionsudgave af Toyota bZ4X forventes introduceret i midten af 2022.

Der tages forbehold for trykfejl, tastefejl og løbende ændringer i artiklen. Kilde: Toyota Presse
1/1