Elbil
(BEV eller EV)

En elbil har en elmotor som sammen med et stort batteri driver bilen frem. En elbil skal derfor lades op

En elbil er en bil kørende udelukkende på el. Du har derfor ingen forbrændingsmotor, men derimod en elmotor og et stort batteri. Elbilen skal derfor lades op og det kan være en god investering at købe en ladestander til hjemmet. I dag er der dukket flere ladestationer op efterhånden som elbils salget er steget. De fleste elbiler har et Type 2-stik (vi kender det som det klassiske europæiske stik) til hjemmeladning, men det anbefales ikke at lade sin bil hjemme medmindre el-installationen er godkendt af en el-installatør! 

Elbiler er begyndt at have en længere rækkevidde over tiden og spænder i dag fra ca. 80 km til 600 km afhængig af bilens størrelse, vægt og kørestil. Man skal som elbils ejer være særligt opmærksom på at elbilens rækkevidde påvirkes af vind og vejr, og ved vinterlignende forhold kan rækkevidden mindskes mellem 20-50%. 

Fordele og ulemper ved elbiler

Fordele
  • Automatgear
  • Ingen emission
  • Støjsvag
  • Høj gensalgsværdi 
Ulemper
  • De fleste er ikke godkendt til anhængertræk
  • Længere ture skal planlægges med lade-pause

Se udvalget af vores elbiler og elvarevogne (BEV)

Elbiler og registreringsafgift, parkeringsforhold og grøn afgift

Registreringsforhold for elbiler i Danmark

I 2020 er bundfradraget på 40.000 kr. Det er dette bundfradrag, der i praksis betyder, at der ikke skal betales registreringsafgift på elbiler, der koster op til 400.000 kr. I skrivende stund vil registreringsafgiften indfases i de kommende år. Hold dig opdateret på skatteministeriets hjemmeside for at følge med i ændringerne.

Parkering med elbil

Der kan være parkeringsfordele i de forskellige kommuner i Danmark. Det har dog tidligere været kendt at der har været gratis parkering for elbiler mange steder, og det har skabt en del forvirring, da mange tror, at elbiler fortsat parkerer gratis overalt. Det gør de ikke. De enkelte kommuner kan indføre særregler for betaling af parkeringspladser.  Elbiler skal, ligesom alle andre biler, overholde gældende, lokale p-regler. Det vil sige, at du både skal huske at stille uret, overholde tidsbegrænsninger og betale i betalingszonerne. 

Tjek kommunens regler mht. parkering.

Grøn ejerafgift på elbiler

Elbiler skal også betale grøn ejerafgift i Danmark. Elbiler betaler den laveste sats med en halvårligt afgift 330 kr. (2019 - 2020) Elbilens elektriske forbrug (Wh) pr. km. omregning til km. pr. liter benzin. Omregningen fra energiforbrug målt i Wh pr. Km. Til benzinforbrug målt i liter pr 100 km foretages ved at dividere det oplyste energiforbrug målt i Wh pr. Km med en fast faktor på 91,25. Husk altid at holde dig opdateret på Skat's egen hjemmeside.

Opladning af elbil hjemme og ude

Der er ingen grund til at være bekymret for opladningen. Der er mange gode løsninger for at få en ladestander i hjemmet. De fleste tankstationer, parkeringspladser og parkeringshuse i større byer har ladestander til den en enkelte plads. Du kan oftest bruge det medfølgende kabel ved offentlige standard- og hurtiglade stationer og parkeringspladser. Derhjemme kan du etablere din egen ladestation, de fleste ladestandere er "plug-and-play"-teknologi, derfor kræver det oftest ingen installation og er lige så nemt at bruge som en stikkontakt. 

Find bilhus / værksted tæt på dig

Få en prisvurdering af din byttebil

Se et stort udvalg af brugte biler

Læs alt om aktuelle nye bilmodeller