Hvad er firehjulstræk og hvad er det godt til?

Firehjulstræk, også kaldet 4x4 eller Four-wheel-drive, er når bilen kan trække på alle fire hjul, en almindelig bil trækker enten på for- eller baghjulene. 

Det der adskiller firehjulstrækkere for alle andre biler, er helt simpelt at akslerne kan låses så de trækker på alle fire hjul, en normal bil vil kun trække på enten for- eller baghjulene. Det betyder altså at de hestekræfter fordeles til at udnytte lige mange kræfter på alle fire hjul, for at få bilen til at køre. Det sikre et meget bedre vejgreb i svært terræn, såsom skov, sten, mudder m.m. (og er blandt andet derfor at de fleste off-road biler har firehjulstræk!) Når bilen derfor skal ud af mudder, kan den til forskel fra en f.eks. forhjulstrukket bil, benytte alle fire hjul og derfor er der større sandsynlighed for at bilen kan komme fri, da vejgrebet fordeles på alle fire hjul, og ikke kun forhjulene. 

Firehjulstræk benyttes derfor oftest af personer som kan ende i off-road situationer, som f.eks. på en gård, til ridestævner, i haver, skov osv. 

De andre fordele som du får ved firehjulstræk er bl.a.
  • Bedre vejgreb i svært terræn
  • Bedre vægtforskydning ved acceleration
  • Oftest kan du vælge mellem både forhjuls-, baghjuls- eller firehjulstræk, så man har alle fordelene. 

Find bilhus / værksted tæt på dig

Få en prisvurdering af din byttebil

Se et stort udvalg af brugte biler

Læs alt om aktuelle nye bilmodeller