Støddæmpere

En støddæmpernes funktion, er som navnet siger, at dæmpe de stød, der opstår under kørsel. Det er utroligt vigtigt når du skal manøvrere, kører over bump eller andre små objekter på vejen!

En støddæmper er en mekanisk eller hydraulisk anordning, som absorberer og dæmper chok impulser fra vejen når du kører. Dette sker ved at omdanne den kinetiske energi af stød til anden form for energi (typisk varme), der derefter spredes. En støddæmper er monteret mellem hjulophæng og karosseri. Typisk 2 for og 2 bag for hvert kontaktpunkt, som bilen har med vejen - altså dine hjul.

Hvis støddæmperne mister 50% af deres effekt, kan bilen ikke klare en dobbelt undvigemanøvre, uden at komme ud i slinger, så føreren vil miste herredømmet over bilen. Desuden forlænges bremselængden allerede ved en hastighed på 50 km/t med 2,6 meter, hvis der er fejl på støddæmperne. Det er ikke kun farligt, men kan også blive dyrt, når defekte støddæmpere ikke skiftes, flere bildele bliver ødelagt af slidte støddæmpere.

Allerede efter 80.000 kilometers kørsel kan støddæmperne være 50 procent slidte og bør udskiftes, før skaderne sker. Mærker du en forringelse af din opbremsning eller føles bump højere, så opfordres der til at du kontakter dit værksted og får dem til at tjekke dine støddæmpere. 

Find bilhus / værksted tæt på dig

Få en prisvurdering af din byttebil

Se et stort udvalg af brugte biler

Læs alt om aktuelle nye bilmodeller