Hvad er en Lambdasonde og hvad gør den?

Lambdasonde er en vigtig komponent for, at bilen har et balanceret benzinforbrug.

Lambdasonden sidder i bilens udstødningssystem. Velplaceret mellem udstødningsmanifolden og katalysatoren. Nogle biler har to lambdasonder og i de tilfælde er der en senssor placeret ligesom ovenstående, og en placeret lige efter katalysatoren i selve udstødningen. 

Lambdasonden sørger for at justere brændstofmængden, som udsendes til motorcylindrene. Den justere brændstofmængden ved, at optimere forholdet mellem luft- og brændstof. Dens placering gør det nemlig muligt at måle forholdet i udstødningsgassen efter forbrændingen, og kan sende denne data op til bilens elektroniske kontrolenhed (ECU) der kontrollerer funktionerne i motoren, med de korrekte data om emissionerne. Dette frigiver derefter den nøjagtige mængde benzin til motoren.

Derfor hvis der er en defekt lambdasonde vil der ikke blive sendt nogen data til ECU'en og derfor vil den benytte fejlagtige oplysninger og dosere en forkert mængde benzin til motoren. Dette kan ligeledes føre til en tilstopning af katalysatoren, som derefter også skal udskiftes. 

Symptomer på en defekt lambdasonde
  • Motorens advarselslampe vil lyse på instrumentbrættet
  • Bilen giver små ryk, når du starter
  • Usædvanligt højt brændstofforbrug
  • Lav motoreffekt ved acceleration
  • En stigning i emission af giftige gasser

Typisk skal en lamdasonde skiftes omkring 150.000 km, men det er vidt forskelligt fra bil og mærke. Hvis du oplever ovenstående symptomer, rådes der til at du besøger et værksted og får den tjekkes. Dette kan gøres med et diagnosticeringsværktøj til biler.

Det frarådes på det stærkeste at køre uden eller med defekt lamdasonde, da katalysatoren har større risiko for at stoppe til og dermed skal skiftes, samt at udgiften til benzin over tid øger brændstofforbruget med op til 15%.

Bestil værkstedstid

Skriv til et værksted

Bliv ringet op af et værksted

Find dit bilhus